Το να φτιάχνεις ψωμί είναι εύκολο
Το ψωμί είναι απλή και φυσική τροφή. Είναι υγιές με πολλούς τρόπους.
Βοηθά να ισορροπήσουμε τη διατροφή μας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και μας προσφέρει μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές πρωτεΐνες.
Οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι επίσης ένα πλεονέκτημα για υγιή εντερική χλωρίδα.
Τα συστατικά του ψωμιού

Αλεύρι, νερό, μαγιά ή προζύμι, και αλάτι είναι τα 4 συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ψωμιού:
- Το αλεύρι είναι πλούσιο σε γλουτένη που κάνει το ψωμί φωτεινό.
- Το νερό βρέχει το αλεύρι. Με το νερό διογκώνεται το άμυλο και μαλακώνει η γλουτένη. Η θερμοκρασία του δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30ο C.
- Το αλάτι είναι το συστατικό που δίνει στο ψωμί όλη του τη γεύση. Είναι απαραίτητο για την παρασκευή του ψωμιού.
oΗ μαγιά είναι ένας μικροσκοπικός μονοκύτταρος μύκητας που ονομάζεται σακχαρομύκητας cerevisiae. Είναι το συστατικό που κάνει τη ζύμη να διογκώνεται.
Ας αρχίσουμε το ζύμωμα

Με όλα αυτά τα συστατικά, ακολούθησε αυτή την εύκολη συνταγή βήμα – βήμα για να φτιάξεις το δικό σου ψωμί.
Σκεύη:
- 1 μεγάλο μπολ ανάμιξης
- 1 πλαστική σακούλα
- 1 Ένα ταψί
- 1 ξυράφι
Υλικά:
- 500g δυνατό αλεύρι
- 1 x5γρ. ξηρή στιγμιαία μαγιά ή 1 κύβο φρέσκιας μαγιάς (25 γρ.)
- (21γρ.) = 25ml υγρής μαγιάς
- Περίπου 30cl χλιαρό νερό
- 1.5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (10γρ.)
Πρώτα αναμιγνύεις όλα τα υλικά στο μπολ ανάμειξης.
Χρειάζεται να διαλύσεις την ξηρή μαγιά από πριν με το χέρι σε χλιαρό νερό.
Μετά ζύμωσε τα υλικά με τα χέρια μέχρι να επιτύχεις μια απαλή ζύμη η οποία δεν κολλά στα τοιχώματα του μπολ.
Μια συμβουλή για εύκολο πλάσιμο με το χέρι: απλά ζύμωσε τη ζύμη γρήγορα με μια σπάτουλα, άφησε την να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά δούλεψε την για 1 ακόμα λεπτό.
Ύστερα άφησε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ½ ώρα, ανάλογα τη θερμοκρασία της κουζίνας σου. Θα πρέπει να σκεπάσεις τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και μετά να την τοποθετήσεις μέσα σε μια πλαστική σακούλα για να μην ξεραθεί.
Ορίστε μια συμβουλή που εγγυάται περισσότερη γεύση: άσε τη μπάλα της ζύμης να ξεκουραστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο σου.
Πριν την χωρίσεις, άσε τη ζύμη να ζεσταθεί για περίπου μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ύστερα χώρισε τη ζύμη σε δύο μέρη και ξ ανασχημάτισε τις μπάλες.
Τοποθέτησε τις μπάλες σε ένα ταψί σκέπασέ το με χαρτί ψησίματος και άφησε το να φουσκώσει για 1 ½ ώρα κάτω από μια καθαρή πετσέτα μέσα σε μια πλαστική σακούλα. Η ζύμη πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ταυτόχρονα, προθέρμανε τον φούρνο σου στους 250ο C (θερμοστάτης 7-8). Εσύ χρειάζεται μόνο να χαράξεις την επιφάνεια της φρατζόλας με το ξυράφι. Ύστερα τοποθέτησε το ταψί στον φούρνο και ψήσε το ψωμί για 10 λεπτά στους 250ο C μετά για 35 – 40 λεπτά στους 200ο C.
Όταν το ψωμί ψηθεί, άστο να κρυώσει πριν το δοκιμάσεις.
Για χρυσαφένια και τραγανή κόρα, ψέκασε τη ζύμη με νερό πριν την τοποθετήσεις στο φούρνο.
Απόλαυσε !