Τι είναι μαγιά

Η απάντηση είναι απλή: η μαγιά έχει ένα κυτταρικό πυρήνα που περιέχει τοΕικόνα2 DNA της σε μορφή χρωμοσώματος, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση των βακτηρίων. Η μαγιά είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Όπως αυτά που βρίσκονται στους ανθρώπους, τα κύτταρα της μαγιάς είναι ζωντανά και φυσικά.

Μικρή αλλά δυναμική

Τα κύτταρα της μαγιάς είναι απειροελάχιστα. Ζουν στο άπειρο μικρό.

Η μαγιά είναι ένα ωοειδές μικροσκοπικό κύτταρο, που δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Επιστημονικά ονομάζεται ‘μικρο-οργανισμός’. Το μέγεθος του δεν υπερβαίνει τα 6 με 8 χιλιοστά του χιλιοστού.

Συνήθως τη βρίσκουμε με τη μορφή καλουπιού μαγιάς. 1 κυβικό εκατοστό ζυγίζει περίπου 1 γρ. και περιέχει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ζωντανά κύτταρα μαγιάς!

Φυσική και χημική;

Υπάρχουν δύο τύποι μαγιάς: η φυσική και η χημική. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εξηγήσεις!

Υπάρχουν φυσικές και χημικές μαγιές. Η χημική μαγιά συνίσταται από διττανθρακική σόδα, ποτάσιο, όξινο τρυγικό και άμυλο καλαμποκιού και δεν επιτρέπει τη ζύμωση.

Η φυσική μαγιά συνίσταται από ζωντανά στοιχεία και χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού, κρασιού, μπύρας ακόμη και σε εμβόλια.

Τι είναι η διόγκωση της μαγιάς

Το όνομα ‘μαγιά’ προέρχεται από το γεγονός ότι αυτοί οι οργανισμοί κάνουν το ζυμάρι του ψωμιού ‘αφράτο’. Πως δουλεύει;

Η μαγιά δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε ζύμωση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι αλκοολική ζύμωση καθώς η γλυκόζη (ζάχαρη) μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλη.

Το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται δίνει λάμψη στην μπύρα και κάνει τη ζύμη του ψωμιού πιο αεράτη και κατά συνέπεια λιγότερο συμπαγή.