Τα προφίλ των ερευνητών
Renaud – Επικεφαλής μικροβιολογικού τμήματος Lesaffre

«Ο κυρίως σκοπός του τμήματος είναι να προμηθεύει τα εργοστάσια του Ομίλου με στελέχη μαγιάς και να διαχειρίζεται τη συλλογή μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες, νηματοειδείς μύκητες)….»
Ποιες είναι οι καθημερινές σου δραστηριότητες και αποστολές;
Είμαι υπεύθυνος για την λειτουργία του τμήματος Μικροβιολογίας/στελεχών. Αυτό το τμήμα είναι μέρος του τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης της Lesaffre. Η καθημερινή μου εργασία συνίσταται στον σχεδιασμό και συντονισμό μιας ομάδας 6 τεχνικών και το πλαίσιο της έρευνας ώστε τα διάφορα έργα να ολοκληρωθούν. Ο κυρίως σκοπός του τμήματος είναι να προμηθεύει τα εργοστάσια του Ομίλου με στελέχη μαγιάς και να διαχειρίζεται τη συλλογή μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες, νηματοειδείς μύκητες). Ταυτόχρονα, διεξάγουμε αναλυτικές μικροβιολογικές μελέτες για τον Όμιλο. Συγκεκριμένα, η ομάδα εργάζεται σε έργα βελτίωσης μεθόδων, όπως για παράδειγμα, η ανίχνευση και ο ποσοτικός προσδιορισμός των ζυμομυκήτων με κυτταρομετρία ροής. Η εμπειρία του τμήματος στο πεδίο της μαγιάς και της αναγνώρισης βακτηρίων αναγνωρίζεται επίσης στον Όμιλο αφού, για κάθε νέο βιομηχανικό στέλεχος, δίνουμε μία «γενετική ταυτότητα». Το τμήμα εργάζεται αυτή την περίοδο σε περίπου 50 έργα.
Πως εκπαιδευτήκατε ώστε να γίνετε ερευνητής;
Το MSc στη βιοχημεία στο πανεπιστήμιο της Λιλ, ειδικεύεται στην κυτταρική και μοριακή βιολογία. Έχω ολοκληρώσει αυτό με ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα (DESS) στην μοριακή και κυτταρική βιολογία.
Ποια προσόντα, κατά τη γνώμη σας, είναι απαραίτητα ώστε να γίνει κάποιος ερευνητής;
Περιέργεια! Επίσης σκέφτομαι ότι απαιτείται η ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης προκειμένου να αξιοποιηθεί ο όγκος των αποτελεσμάτων που δημιουργούνται από το τμήμα.
Τι σας αρέσει περισσότερο στη δουλειά σας;
Η πιο ευχάριστη πτυχή είναι να διαχειρίζεσαι μια ομάδα και να την οδηγείς να βελτιώνει τις γνώσεις της, τις μεθόδους εργασίας και τον οργανισμό. Να αναπτύσσεις την εξειδίκευση του τμήματος στον τομέα της μικροβιολογίας της μαγιάς είναι πολύ ενθαρρυντικό.
Evelyn – Ερευνήτρια Έρευνας & Ανάπτυξης τους Τμήματος ζύμωσης της Lesaffre

«Καθημερινά, εργαζόμαστε για την παραγωγή βιομάζας μέσω του πολλαπλασιασμού των κυττάρων, δηλαδή τεχνικές με τις οποίες δημιουργούμε δύο πανομοιότυπα κύτταρα από ένα όπως η μαγιά…»
Μπορείτε να περιγράψετε την καθημερινή σας εργασία;
Η δουλειά μου συνίσταται στον καθορισμό, σχεδιασμό και επίβλεψη των δοκιμών ζύμωσης. Καθημερινά, εργαζόμαστε για την παραγωγή βιομάζας μέσω του πολλαπλασιασμού των κυττάρων, δηλαδή τεχνικές με τις οποίες δημιουργούμε δύο πανομοιότυπα κύτταρα από ένα όπως η μαγιά. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η μαγιά λαμβάνει όλα τα διατροφικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή της έτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Δουλεύω με έναν τεχνικό και ένα χειριστή, και στο τέλος κάθε ζύμωσης, αξιολογούμε τη δοκιμή με βάση τα δεδομένα που συλλέγουμε. Επίσης, κατά την διάρκεια της ζύμωσης, μπορεί να υποχρεωθούμε να τροποποιήσουμε την αρχική διαμόρφωση της ζύμωσης αν ορισμένοι δείκτες (πχ η ποσότητα της αιθανόλης που μετρήθηκε) αγγίξει το επίπεδο κινδύνου. Μέσω της διαδικασίας, μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ιδιότητες της μαγιάς που παράγεται. Μπορούμε να δράσουμε με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα, ρυθμίζοντας την σύνθεση του μέσου καλλιέργειας, τον αερισμό, την επανεξέταση της στρατηγικής όσον αφορά κάποια υποστρώματα ή πρόδρομες ουσίες κλπ.
Η εργασία γίνεται συνήθως σε μικρές ποσότητες (1 λίτρο) ύστερα μεταφέρεται σε μεγαλύτερη κλίμακα (7 με 20 λίτρα). Όταν τα αποτελέσματα που λαμβάνονται στο εργαστήριο κρίνονται βιώσιμα, ένα βιομηχανικό πιλοτικό έργο αναλαμβάνει να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα, και να προχωρήσουμε στην βιομηχανοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Είμαστε ο τελευταίος σύνδεσμος πριν το βιομηχανικό στάδιο.
Πως εκπαιδεύτηκες να κάνεις αυτή τη δουλειά;
Κατέχω DUT (δίπλωμα τεχνολογικού πανεπιστημίου) ύστερα συνέχισα σε μια Σχολή Μηχανολογίας με ειδίκευση στην βιομηχανική μικροβιολογία. Με το που πήρα το πτυχίο μου στην μηχανολογία, ειδικεύτηκα στον τομέα των Βιοδιαδικασιών με μία διατριβή για την παραγωγή αρωματικών ουσιών με τη χρήση της βιοτεχνολογίας σε συνεργασία με μια καναδική επιστημονική ομάδα.
Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα κύρια προσόντα για έναν ερευνητή;
Η έρευνα συνίσταται στην ομαδική δουλειά. Είναι σημαντικό να μπορείς να επικοινωνείς και να ακούς τους άλλους προκειμένου να περιγράψεις σωστά τα προβλήματα. Επιπλέον, ο ερευνητής πρέπει πάντοτε να ψάχνει ‘προς τα έξω’ ώστε να κρατάει επαφή με τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις. Είναι επίσης απαραίτητο να είναι αυστηρός, μεθοδικός και δημιουργικός ώστε να είναι καλός στη δουλειά του.
Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;
Στην έρευνα, κάτι αναπάντεχο θα εμφανιστεί πάντα για να κάνει πιο πικάντικη τη ζωή σου. Όταν τροποποιούμε μια διαδικασία είμαστε ανυπόμονοι να μάθουμε αν αυτή η προσαρμογή θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τον στόχο μας ή όχι. Το να ακολουθούμε ένα έργο από την αρχή μέχρι το τέλος, από τον πάγκο του εργαστηρίου μέχρι την εισαγωγή του σε μια βιομηχανική μονάδα είναι πολύ ενθαρρυντικό και ευχάριστο για ερευνητές σαν εμάς. Είναι η συγκεκριμένη έκφραση της ομαδικής μας εργασίας.
Cyril – ειδικός στη γενετική και μοριακή βιολογία, Lesaffre

«Χειρίζομαστε σωστά, αποθηκεύουμε και ενισχύουμε τη συλλογή στελεχών μαγιάς του Ομίλου…»
Ποια, είναι η καθημερινή σου εργασία;
Το πρώτο συνίσταται στο σωστό χειρισμό, αποθήκευση και ενίσχυση της συλλογής του Ομίλου από στελέχη της μαγιάς. Αυτές οι συλλογές αποτελούν τη βιολογική κληρονομιά της Lesaffre και πηγή για την ανάπτυξη των νέων μας προϊόντων. Μαζί με την ομάδα μου, αυτό με οδηγεί στην έρευνα και ανάπτυξη όλο και πιο αποτελεσματικής αποθήκευσης, μεθόδους ταυτοποίησης και παρακολούθησης των επιδόσεων, ώστε να διατηρηθούν αναπόσπαστες οι ιδιότητες των στελεχών και να εγγυηθούμε την απόδοση τους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είμαι ενήμερος για τις διάφορες έρευνες που γίνονται στον Όμιλο ώστε να είμαι σε θέση να προτείνω τα κατάλληλα στελέχη που πρέπει να μελετηθούν.
Πίσω από κάθε παραγωγή μαγιάς, υπάρχει ένας δοκιμαστικός σωλήνας στελέχους. Μια άλλη αποστολή είναι επίσης να διασφαλίσουμε, σε καθημερινή βάση, ότι τα εργοστάσια απρόσκοπτα θα εφοδιάζονται με υψηλής ποιότητας στελέχη.
Πως εκπαιδευτήκατε ώστε να γίνεται ερευνητής;
Εκπαιδεύτηκα σαν βιοχημικός αλλά έγινα ειδικός στη γενετική και μοριακή βιολογία κατά το έτος της αποφοίτησης.
Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα κύρια προσόντα για έναν ερευνητή?
- Η περιέργεια μοιάζει να είναι ένα απαραίτητο συστατικό ως η βάση για την ερευνητική εργασία.
- Η υπομονή και η αυστηρότητα είναι εγγύηση της αποτελεσματικότητας και του έργου που επιτελείς.
- Η δυνατότητα να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να παραμένεις ταπεινός με τις ανακαλύψεις σου.
- Να είσαι ρεαλιστής: η ερευνητική εργασία μας πρέπει να οδηγεί σε χρήσιμες και πραγματικά εφαρμόσιμες λύσεις
Ποιες πτυχές της εργασίας σου σου αρέσουν περισσότερο;
Ο εμπλουτισμός μου σαν άνθρωπος και επιστήμονας που κερδίζω από τα διάφορα πειράματα και τις συναντήσεις που πραγματοποιώ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που μου έχουν ανατεθεί.