Μαγιά και βιοκαύσιμα
Τα βιοκαύσιμα είναι πηγές ενέργειας που παράγονται από καλλιέργειες. Έχουν σχεδιαστεί σαν λύση στα περιβαντολογικά και οικονονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει από τα ορυκτά καύσιμα. Έχουν προσελκύσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ερευνητών από το 1970. Από τότε που η Βραζιλία εξέτασε το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων βιώσιμων πηγών ενεργείας στο έδαφος της με την πρόθεση να γίνει ηγέτης στην παραγωγή καυσίμων αλκοόλης, επι ίσοις όροις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέχρι στιγμής, το 90% των συμβατικών κινητήρων αυτοκινήτων λειτουργούν με πετρέλαιο ενώ μόνο το 10% με αλκοόλη. Ακόμη δεν είναι αδύνατο να δούμε τα αυτοκίνητα μας να λειτουργούν μόνο με αλκοόλη στο κοντινό μέλλον. Μια πρώτη αποφασιστική προσπάθεια έγινε το 1860!
Αλλά ποια η σχέση της μαγιάς με όλο αυτό;
Ένα μικροσκοπικό εργοστάσιο

Η μαγιά είναι ένα γνήσιο μικρό εργοστάσιο, που είναι ικανό να μετασχηματίζει τα φυτικά σάκχαρα σε καύσιμα. Εξηγήσεις.
Η μαγιά είναι ένα γνήσιο μικρό εργοστάσιο, που είναι ικανό να μετασχηματίζει τα φυτικά σάκχαρα σε καύσιμα. Η μαγική εργασία κατά την διάρκεια μίας αναερόβιας διαδικασίας (με την απουσία αέρα) ονομάζεται ζύμωση. Υπό τη δράση των ενζύμων της μαγιάς, τα σάκχαρα (συγκεκριμένα η γλυκόζη) που περιέχονται στην κυτταρίνη ή στο άμυλο μετασχηματίζονται σε αιθανόλη.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η έρευνα

Η εφαρμογή της μαγιάς στα βιοκαύσιμα μπαίνει τώρα σε νέα φάση με το σχέδιο Futurol. Για περισσότερες πληροφορίες…
Σκοπός αυτού του σχεδίου είναι η παραγωγή δεύτερης γενιάς αιθανόλης σε βιομηχανική κλίμακα. Τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς προέρχονταν από φυσικές καλλιέργειες τροφίμων, αμυλώδη φυτά (σπόροι, δημητριακά, πατάτες, ρίζες μανιόκας κλπ) και φυτά με σάκχαρα (ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαμα). Τα δεύτερης γενιάς βιοκαύσιμα θα προέρχονται από περισσότερο διαφοροποιημένες πηγές, λαμβάνοντας κυτταρίνη από φυτικές ίνες τροφίμων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, π.χ. δέντρα, μη φαγώσιμα τμήματα φυτών (μίσχους, φύλλα κλπ.), ή φυτικά απόβλητα.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει τώρα η έρευνα είναι διττή: να αυξήσει την αντοχή της μαγιάς στην αλκοόλη και να επεκτείνει την ικανότητα αφομοίωσης ζάχαρης που έχει η μαγιά σε άλλους τύπους εκτός από τη γλυκόζη, όπως οι πεντόζες. Αυτές οι πεντόζες περιέχονται στις ίνες των φυτών, κάνοντας μέχρι το 30% σε αντίθεση με το 70% της γλυκόζης.
Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης θα αυξήσει το εύρος των διαθέσιμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ως εκ τούτου την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Μια ευρύτερη λύση στα ορυκτά καύσιμα μπορεί να προταθεί, ειδικά στον τομέα των μεταφορών και να μειώσει σημαντικά τα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.