Η ιστορία της μαγιάς
Η χρήση της μαγιάς δεν είναι πρόσφατη!
Χωρίς να ξέρουν τον ρόλο ή την ύπαρξη της, οι άνθρωποι πάντοτε χρησιμοποιούσαν μαγιά.
Η ιστορία της πηγαίνει πίσω 5.000 χρόνια…

Οι άνθρωποι πάντα χρησιμοποιούσαν μαγιά, μάλιστα πριν την ανακάλυψη της γραφής. Οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για να κάνουν ψωμί περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια πριν. Ωστόσο, αγνοούσαν την διαδικασία ζύμωσης της μαγιάς και πίστευαν ότι αυτή η χημική αντίδραση ήταν ένα θαύμα.
Πριν από αυτό, το περιεχόμενο της καθημερινής τους διατροφής είχε παρασκευάσματα με δημητριακά, πλιγούρι ή επίπεδα ψωμιά.
Το ψωμί γεννήθηκε την ημέρα που ο άνθρωπος συνειδητοποίησε ότι, με τη φυσική ζύμωση του ζυμαριού, το ψωμί μπορεί να διογκωθεί και η γεύση και η υφή του να βελτιωθούν.
Στον πρώτο αιώνα μ.Χ., λέγεται ότι το πρώτο ψωμί φτιάχτηκε στη Γαλατία και στην Ιβηρική χερσόνησο χρησιμοποιώντας αφρό μπύρας δηλαδή η κορυφή του ποτού που σχηματίζεται κατά τη ζύμωση του. Αυτή η μέθοδος βοήθησε να επιταχυνθεί η ζύμωση και να βελτιωθεί η γεύση του ψωμιού και ο τρόπος που διογκώνεται.
Ευχαριστούμε Παστέρ!

Η ιστορία της μαγιάς πήρε μια σημαντική στροφή το 1857 όταν ο Louis Pasteur ανακάλυψε τη διαδικασία της ζύμωσης. Ξαναζήστε αυτή τη μικρή επανάσταση του 20ου αιώνα !
Η ιστορία της μαγιάς πηγαίνει πίσω στο 1680: χρησιμοποιώντας ένα μικροσκόπιο, ο Leeuwenhoeck παρατήρησε για πρώτη φορά τα σφαιρίδια της μαγιάς μπύρας. Αλλά δεν ήταν παρά μέχρι το 1857 και τη δουλειά ενός Γάλλου επιστήμονα, του Pasteur, που έγινε κατανοητή η διαδικασία της ζύμωσης. Ο Pasteur πίστευε ότι οι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την ζύμωση είναι η μαγιά. Καθιέρωσε τον ρόλο κλειδί της μαγιάς σαν μικρο-οργανισμό υπεύθυνο για την αλκοολική ζύμωση.
Αποκάλυψε αυτά τα μυστήρια αποδεικνύοντας ότι το κύτταρο της μαγιάς μπορεί να ζήσει με ή χωρίς οξυγόνο. Ο Pasteur κατανόησε από πολύ νωρίς ότι η μαγιά είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των αρωμάτων και της γεύσης του ψωμιού.
Η μαγιά αρτοποιίας, ο σακχαρομύκητας cerevisiae, αποκαλύφθηκε στην ιστορία και στον κόσμο, ως ο καλύτερος τρόπος για να κάνει τη ζύμη να διογκωθεί.