H ιστορία μιας μεγάλης ανακάλυψης

Η ιστορία της μαγιάς ξεκίνησε στους προϊστορικούς χρόνους αλλά πήρεΕικόνα11 μια αποφασιστική στροφή το 1857 όταν ο Louis Pasteur ανακάλυψε την διαδικασία της ζύμωσης.

Η ανακάλυψη αυτή ακόμη επηρεάζει την καθημερινή ζωή. Ψωμί, μπύρα, συμπληρώματα διατροφής.

Η μαγιά είναι παντού.

5.000 χρόνια πριν, που δεν είχε ανατείλει

Και οι Αιγύπτιοι ήδη χρησιμοποιούσαν μαγιά για να φτιάξουν το ψωμί τους! Πολλοί νωρίς, οι άνθρωποι ανακάλυψαν την αξία της μαγιάς. Μερικές υπενθυμίσεις για να  καταλάβεις καλύτερα.

Είχαν παρατηρήσει αυτή την ιδιαιτερότητα, χωρίς να μπορούν να την καταλάβουν πραγματικά. Λίγο καιρό αργότερα, στον πρώτο αιώνα μ.Χ., οι Γαλάτες πρόσθεσαν τον αφρό της μπύρας τους στην προετοιμασία του ψωμιού τους. Αυτή η μέθοδος βοήθησε στην επιτάχυνση της ζύμωσης, και βελτίωσε τη γεύση του ψωμιού και τον τρόπο διόγκωσης. Χάρη στους Γαλάτες, κάθε φορά που ξυπνάς το πρωί, μπορείς να φας το τοστ σου.

Βλέποντας το πιστεύεις

Η ανακάλυψη του μικροσκοπίου από τον Ολλανδό κατασκευαστή φακών Janssen, επέτρεψε τη μελέτη μικρο-οργανισμών όπως η μαγιά. Εστίαση σε αυτούς τους επιστήμονες και τις ανακαλύψεις τους.

Το 1666, ανακαλύφθηκε το κύτταρο, το 1680, έγιναν οι πρώτες παρατηρήσεις των σφαιριδίων της μαγιάς μπύρας από τον Leewenhoeck. Το 1857, ο Louis Pasteaur ανάλυσε και κατανόησε την διαδικασία της ζύμωσης. Ισχυρίστηκε ότι η μαγιά είναι υπεύθυνη για την ζύμωση και απέδειξε ότι τα κύτταρα της μαγιάς μπορούν να ζήσουν με ή χωρίς οξυγόνο και αποτελούν συστατικό κλειδί για την γεύση και το άρωμα του ψωμιού.

Τώρα η μαγιά είναι παντού

Στην περίπτωση της ανενεργής, (δηλαδή πάνω από τους 40ο C), αυτή διατηρεί τις βιταμίνες και τα μεταλλικά της στοιχεία αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ψωμιού.

Οι διαδικασίες για την απόκτηση της μαγιάς αρτοποιίας και της μαγιάς μπύρας διαφέρουν. Η ενεργή μαγιά αρτοποιίας βρίσκεται σε διάφορες μορφές: φρέσκια, ξηρή ή υγρή. Η ενεργή μαγιά επίσης προσφέρει διάφορα υγιεινά πλεονεκτήματα (συγκεκριμένα στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην υγεία της εντερικής χλωρίδας). Η μαγιά μπύρας (ή διατροφική μαγιά) χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα διατροφής.