Εκχυλίσματα μαγιάς

Λιγότερο γνωστά από την παραδοσιακή μαγιά που χρησιμοποιούμε για ναΕικόνα33 φτιάξουμε ψωμί, ωστόσο τα εκχυλίσματα μαγιάς είναι ένα καθημερινό συστατικό το οποίο καταναλώνουμε καθημερινά πολλές φορές εν αγνοία μας. Αλλά πως μοιάζει η γεύση τους; Ποια είναι η χρησιμότητα τους;

Σαν τη μαγιά, τα εκχυλίσματα μαγιάς είναι ένα φυσικό συστατικό που χρησιμοποιείται από πολλούς επαγγελματίες της βιομηχανίας τροφίμων. Όπως η παραδοσιακή μαγιά, προσφέρει υψηλή διατροφική αξία, αλλά δεν έχει την ίδια χρησιμότητα.

Στην μαγειρική, το εκχύλισμα μαγιάς χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τη γεύση των πιάτων, όπως βότανα ή μπαχαρικά. Κατασκευασμένα χωρίς χημικά υποκατάστατα ή πρόσθετα, τα εκχυλίσματα μαγιάς είναι 100% φυσικά και φυτικά. Γι΄ αυτό και δεν θεωρούνται σαν πρόσθετα.

Γεύση

Στην μαγειρική, το εκχύλισμα μαγιάς χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τη γεύση των πιάτων, όπως βότανα ή μπαχαρικά.

Η γεύση του εκχυλίσματος της μαγιάς είναι παρόμοια με λαχανικά, ζωμό κρέατος ή πουλερικών. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι αυτοί οι ζωμοί περιέχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με τα εκχυλίσματα μαγιάς. Αυτό το συστατικό περιέχει 5% φυσικό γλουταμινικό το οποίο δίνει μια συγκεκριμένη γεύση – umami η οποία βρίσκεται στις ντομάτες, παρμεζάνα ή σάλτσα σόγιας. Umami είναι η πέμπτη γεύση που μπορεί να προστεθεί στις πιο εύκολα αναγνωρίσιμες γεύσεις του αλμυρού, του γλυκού, του πικρού και του ξινού.

Προσεγμένη παραγωγή

Χρειάζονται τρία στάδια για να παραχθούν τα εκχυλίσματα μαγιάς.

  • Η μαγιά είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος χρειάζεται ζάχαρη για να ζήσει και να πολλαπλασιαστεί. Ως εκ τούτου έχει ανάγκη να έρθει σε επαφή με στοιχεία πλούσια σε γλυκίδια όπως οι μελάσσες οι οποίες θα της δώσουν την ενέργεια που χρειάζεται.
  • Η ανάπτυξη της μαγιάς σταματάει χρησιμοποιώντας θερμική επεξεργασία όταν έχει φτάσει το υψηλότερο σημείο ανάπτυξης. Τα ένζυμα θα μετασχηματίσουν τη μαγιά σε μικρότερα σωματίδια με μοναδική γεύση.
  • Κατά την διάρκεια αυτού του τελευταίου σταδίου, ένας φυγόκεντρος διαχωριστήρας χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό των διαλυτών και αδιάλυτων μερών. Το εκχύλισμα της μαγιάς (το διαλυτό μέρος) χρησιμοποιείται σε μορφή υγρή, πάστας ή σκόνης για να ενισχύσουμε τη γεύση της τροφής μας.

Ποια είναι η χρήση;

Το εκχύλισμα μαγιάς βελτιώνει τη γεύση πολλών τροφίμων (σούπες, σάλτσες, κύβοι ζωμών, αλμυρά σνακ, σνακ, έτοιμα γεύματα, λουκάνικα, κλπ.) αλλά όχι μόνο αυτά……

Η γευστική της αξία επιτρέπει στους χορτοφάγους να δώσουν γεύση στα πιάτα τους χωρίς την προσθήκη ζωικών πρόσθετων. Επιπρόσθετα, ταιριάζει για προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.