Ανενεργή μαγιά: ποια είναι τα πλεονεκτήματα της για την υγεία μας;

Η απάντηση από τον John Westerdahl, διατροφολόγο.

Γιατί σου αρέσει η μαγιά;

Αγαπώ τη διατροφική μαγιά γιατί ενισχύει τη γεύση και προσθέτει διατροφική αξία στις τροφές. Χρησιμοποιώ τη διατροφική μαγιά τακτικά στη δίαιτα μου τα τελευταία 15 χρόνια. Μου αρέσει η γεύση καρυδιού και «τυριού» που έχει. Σαν διατροφολόγος, και σαν χορτοφάγος ο ίδιος, μπορώ να χρησιμοποιήσω τη διατροφική μαγιά σε πολλές συνταγές με πολύ ωραίες μαγειρικές εφαρμογές.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά της μαγιάς;

Η διατροφική μαγιά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ επίσης προσθέτει ίνες στην διατροφή. Περαιτέρω, δεν περιέχει χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη τα οποία συχνά βρίσκονται σε ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες.

Πως οι βιταμίνες που περιέχει η μαγιά δίνουν ώθηση στην υγεία μας;

Η διατροφική μαγιά είναι μια εξαιρετική πηγή θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φολικού οξέος, βιταμίνης Β6 και Β12. Αυτά τα διατροφικά στοιχεία είναι βασικά στο να συμβάλουν στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές και να κτίσουν υγιή κύτταρα. Πολλές από τις βιταμίνες της ομάδας Β είναι βασικές για ένα υγιές νευρικό σύστημα.

Είναι η μαγιά επαρκές συμπλήρωμα σε μια χορτοφαγική διατροφή;

Η διατροφική μαγιά είναι μια εξαιρετική τροφή και διατροφικό συμπλήρωμα για ανθρώπους που βρίσκονται σε χορτοφαγική δίαιτα. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Β12 η οποία συχνά λείπει από τις χορτοφαγικές δίαιτες. Σαν χορτοφάγος και ο ίδιος, τη χρησιμοποιώ συχνά προσθέτοντας την σαν καρύκευμα σε σαλάτες, λαχανικά, πιάτα ζυμαρικών και άλλα πρώτα πιάτα. Μου αρέσει επίσης να την ψεκάζω στα ποπκορν μου. Επίσης την χρησιμοποιώ σαν συστατικό καρύκευμα σε πολλές από τις συνταγές που κάνω, την έχω συμπεριλάβει σαν συστατικό σε συνταγές που επιδεικνύω σε τάξεις μαγειρικής και σε συνταγές που επιμελούμαι για βιβλία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μαγιάς; Τα στοιχεία από το διαδίκτυο υποδηλώνουν ότι η μαγιά μπύρας βοηθά στην διατήρηση υγιών μαλλιών, νυχιών και δέρματος. Είναι αλήθεια;

Η διατροφική μαγιά είναι διατροφικά ανώτερη από τη μαγιά μπύρας. Την διατροφική μαγιά μπορούμε να την αποκαλέσουμε ως «τροφή της ομορφιάς». Τα θρεπτικά συστατικά της συμβάλουν στην υγεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων και των ιστών και βοηθούν στην διατήρηση υγιών μαλλιών, νυχιών και δέρματος.

Μπορεί ο καθένας να πάρει μαγιά; Είναι ασφαλής η λήψη της αν είσαι έγκυος;

Την διατροφική μαγιά μπορούν να την απολαύσουν σαν αρωματικό προϊόν διατροφής και καρύκευμα άνθρωποι όλων των ηλικιών. Μπορεί να προστεθεί στις τροφές όχι μόνο για να αυξήσει τη γεύση τους αλλά και για να δώσει ώθηση στις διατροφικές αξίες τροφίμων και ποτών. Πολλοί χορτοφάγοι χρησιμοποιούν τη διατροφική μαγιά στην μαγειρική τους. Είναι απολύτως ασφαλή η χρήση της από εγκύους γυναίκες και ακόμη περιέχει συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα ώστε μια γυναίκα να έχει υγιή εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;

Δεν υπάρχουν πραγματικά παρενέργειες που να σχετίζονται με τη διατροφική μαγιά. Η μόνη πιθανή παρενέργεια: Η αλλεργία στα προϊόντα της μαγιάς.

Είναι χωρίς γλουτένη;

Η διατροφική μαγιά είναι ένα τέλειο τρόφιμο χωρίς γλουτένη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μαγιάς συγκρινόμενη με άλλα γνωστά φυσικά συστατικά (π.χ. φύτρο σταριού);

Η διατροφική μαγιά έχει πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β συγκρινόμενη με τις φύτρες σταριού και αλλά φυσικά συστατικά τροφίμων.

Τι είδους πιάτα αξιοποιούν καλύτερα τη γεύση και τις γαστρονομικές ιδιότητες της μαγιάς;

Βρήκα καλύτερο να την προσθέτω σε λαχανικά και σαλάτες και να την ραντίζω σε πιάτα λαχανικών.

John Westerdhl, Phd, MPH, RD, CNS

Διατροφολόγος, Διαιτολόγος, Υγιεινολόγος, Διαπιστευμένος πρακτικός αντιγήρανσης.

Παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής ΥΓΕΙΑ & ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ